SOLIDWORKS CAM este un modul care te ajută să prelucrezi piesa pe care tocmai ai proiectat-o, direct în interfața SOLIDWORKS. Practic, inlocuiește programarea manuală făcută la controllerul mașinii. Diverși parametrii precum semifabricatul, sistemul de coordonate, operațiile de prelucrare, traseele sculelor sau regimurile de așchiere sunt setați în interfața SOLIDWORKS și este simulată prelucrarea.

 

 

Hai să vedem cum funcționează mai exact, urmând câțiva pași simpli:

1. Avem un model 3D, realizat în SOLIDWORKS sau importat din alt software.
2. Ne asigurăm că avem addinul activat, din tabul Add-Ins -> SOLIDWORKS CAM

Introducere în SOLIDWORKS CAM
Introducere în SOLIDWORKS CAM

 

3. Definim pe rând date despre:

  • mașină (Machine) 
  • semifabricat (Stock manager) 
  • sistem de coordonate (Coordinate System)

4. Definim prinderea piesei pentru prelucrările pe care le avem de realizat. Acest lucru se face dând click dreapta pe Stock Manager și selectând Mill Part Setup.

5. Odată definită prinderea, putem trece la realizarea de prelucrări efective. Există două metode de a defini prelucrări: una automată (Extract Machinable Features) și una manuală (definim 2.5 Axis Feature). 

Pentru exemplul de față voi folosi comanda Extract Machinable Features pentru a extrage in mod automat prelucrările ce pot fi făcute pe piesă, în 2.5 axe. Foarte pe scurt, comenzile pe care le avem de rulat sunt următoarele:

 

I. Extract Machinable Features
II. Generate Operation Plan
III. Generate Toolpath
IV. Simulate Toolpath

Introducere în SOLIDWORKS CAM

Este foart important să urmărim cu atenție toate traseele de scule și să ne asigurăm că sunt corecte din punct de vedere tehnologic. Trebuiesc verificarte sculele, parametrii de aschiere, planele de retragere a sculelor, metodele de angajare în material etc.

Spre final, putem face o comparare între semifabricatul de la care am pornit  și piesa pe care am obținut-o în urma prelucrărilor. Scopul acestei comparații este de a ne asigura că nu avem zone neprelucrate (de obicei marcate cu material de culoare albastră) sau zone din care s-a prelucrat mai mult decat am intenționat (zone marcate cu roșu). Dacă la zonele cu albastru mai pot face prelucrări adiționale să elimin din adaosul ramas, la zonele roșii trebuie neaparat să modific parametrii de așchiere sau scula cu care prelucrez. Altfel risc să rămân cu un rebut…și nimeni nu își dorește un rebut.

Introducere în SOLIDWORKS CAM

Ce a mai rămas de făcut acum este să transformăm toată informația din SOLIDWORKS CAM într-un fișier (text sau orice format pe care îl citește mașina CNC). Pentru aceasta, avem nevoie de un post-procesor care este specific mașinii CNC pe care urmează să prelucrăm. Dând un click pe butonul Post Process, SOLIDWORKS CAM va transforma toate toate prelucrările în cod CNC, cod pe care nu trebuie decât să îl rulăm pe mașina de prelucrat.

 

Aceasta a fost o introducere pe scurt în SOLIDWORKS CAM. Dacă ești interesat de mai multe detalii, o prezentare personalizată sau o ofertă de preț nu ezita să ne contactezi.

Ioan Cristea

Ioan Cristea

SOLIDWORKS Application Engineer