Există două formate de licențiere pentru SOLIDWORKS PDM Professional. Acestea sunt Client Accesss Licenses (CAL), respectiv Processor Site Licenses (PSL).

Licențele de tip Client Accesss Licenses (CAL) vin ca licențe individuale unice de tip CAD Editor, Contributor sau pachet de 5 utilizatori pentru Vieweri.

La instalare, tipul de client trebuie să se potrivească cu tipul licenței CAL care este disponibilă în SolidNetWork License Manager.

De exemplu, dacă configurăm în mod accidental un client pentru a utiliza o licență Contributor, dar avem achiziționate doar licențe CAL de tip CAD editor, un mesaj de eroare anunță utilizatorul atunci când încearcă să se conecteze în seif. Cauza este că tipul de licență nu este disponibil. Pentru a rezolva acest lucru, tipul de licență pe client trebuie modificat.

Licențe Client Accesss Licenses (CAL) versus licențele Processor Site Licenses (PSL)

Modificare tip client in SOLIDWORKS PDM Professional

Dacă, în schimb, am achiziționat licențe de tip SOLIDWORKS PDM Professional – PSL, acest impediment nu mai apare. Acest tip de licențiere poate oferi o licență pentru orice tip de client PDM instalat, indiferent dacă această instalare este setată să utilizeze tipurile de licențe CAD Editor, Contributor sau Viewer.

Pe de altă parte, putem utiliza o combinație de licențe PSL și CAL-individuale în cadrul aceluiași SolidNetWork Licence Manager (fie că sunt combinate pe un singur număr serial, fie pe mai multe numere seriale).

Atunci când o astfel de combinație între PSL și licențele individuale CAL sunt gestionate de un singur SolidNetWork Licence Manager, clientul va încerca mai întâi să obțină licența CAL-individuală, iar dacă aceasta nu este disponibilă, va căuta o licență de tip PSL disponibilă.

Procesarea unei solicitări de licență

Așadar, dacă clientul PDM este setat să folosească SOLIDWORKS PDM Professional CAD Editor și utilizatorul încearcă să se logheze în seif, vor avea loc pașii următori:

  1. Mai întâi, SolidNetWork License Manager verifică dacă o licență CAD Editor (de tip CAL) este disponibilă. Dacă este disponibilă, utilizatorul o va putea accesa.
  2. Dacă nu este disponibilă nicio licență CAD Editor, atunci va căuta o licență SOLIDWORKS PDM Professional Processor License (PSL) și o să ia una dacă este disponibilă.
  3. Dacă nici unul dintre tipurile de licențe nu este disponibil, acesta va raporta utilizatorului că nu sunt disponibile licențe și nu se poate conecta la seif.

Modificarea priorității tipului de licență

Dacă dorim să schimbăm ordinea implicită prin care pot fi accesate licențele, acest lucru poate fi făcut foarte ușor folosind aplicația client SOLIDWORKS SolidNetWork License Manager direct pe calculatorul utilizatorului.

Accesăm fila “License Order” și selectăm licența SOLIDWORKS PDM Professional Processor License, după care click pe “Move Up” pentru a muta PSL deasupra licenței SOLIDWORKS PDM Professional CAD Editor.

Licențe Client Accesss Licenses (CAL) versus licențele Processor Site Licenses (PSL)

Modificarea priorității tipului de licență în SolidNetWork License Manager

Valentin Ilie

Certified SOLIDWORKS PDM Professional