Nou în SOLIDWORKS 2019 este că putem grupa constrângerile geometrice – așa numitele ’Mates’ dintre componentele unui ansamblu, după statut și putem separa elementele de fixare (piesele de librărie – toolbox) în foldere. După statut înseamnă, de exemplu mate-uri rezolvate (Solved Mates), mate-uri cu erori (Mates with errors), mate-uri supradefinite (Over-defined Mates), mate-uri suprimate (Suppressed Mates), inclusiv Suppressed Mates care se referă la componente lipsă și Innactive Mates (fixe), care se referă la componentele fixe.

 

Gruparea mate-urilor și separarea componentelor de librărie (toolbox) în foldere se face astfel:

În arborele FeatureManager al unui ansamblu, click dreapta pe Mates și click pe Group Mates.

 

gruparea mateurilor solidworks

 

Click pe ‘By Status‘ pentru a sorta mates după stare.

 

Dacă avem componente de fixare (toolbox), va fi activă opțiunea de separare a acestora. Click pe ’Separate Fasteners’ pentru a afișa componentele toolbox în dosare separate.

 

gruparea mateurilor solidworks

Separarea componentelor de tip toolbox in folderul Fasteners

 

Această opțiune separă mate-urile care se referă la o componentă de tip toolbox într-un folder numit Fasteners. Dacă edităm un mate pentru a include o componentă de tip toolbox, mate-ul se mută în folderul Fasteners dupa ce salvăm modificările.

 

gruparea mateurilor solidworks

Group Mates in ansamblurile SolidWorks

 

Numărul de mate-uri din fiecare folder este afișat în fața acestuia. Acesta include numărul de mate-uri, inclusiv cel din sub-folderul Fasteners dacă acesta există.

Operația de grupare nu afectează ordinea de rezolvare a mate-urilor, iar suprascrierea manuală nu este posibilă. Așadar, dacă este nevoie să creăm foldere de mate-uri după dorință, trebuie mai întâi să dezactivăm opțiunea Group Mates.

Valentin Ilie

SOLIDWORKS Elite Application Engineer